556 milliárd forintot hagytak a külföldiek Magyarországon a II. negyedévben

2022. 09. 09., 16:17

2022. II. negyedévben a hozzánk érkező külföldiek 556 milliárd, a külföldre utazó magyarok 245 milliárd forintot költöttek utazásaik során – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Közel 41 százalékkal több utazást tettek hazánkba a külföldiek 2022 II. negyedévében, mint az előző év azonos – a járványügyi korlátozásoktól már jobbára mentes – időszakában. Az utazások száma azonban így is csupán a háromnegyedét érte el a járvánnyal még nem érintett 2019. II. negyedévinek. A magyarok külföldre irányuló utazásainak száma a felével emelkedett az egy évvel korábbihoz képest 2022 II. negyedévében, ám a 2019. azonos időszakinak csak a 76 százalékát érte el.

2021 II. negyedévében a Covid19-járvány harmadik hulláma miatt a bázisidőszak forgalma alacsony volt. A publikált adatok megbízhatósága ezáltal csökkent, azok csak korlátozottan összehasonlíthatók a korábbi időszakok adataival. Az Ukrajnában dúló háború miatt az ukrán határszakaszon február végétől szünetel a kérdőíves felvétel, ezért a 2022. II. negyedévi becslés nem a teljes látogatóforgalomra vonatkozik (nem tartalmazza az ukrán határszakasz forgalmát)– hívja fel a figyelmet a KSHNemzetközi utazások, 2022. II. negyedév című kiadványa.

A külföldi beutazásokhoz kapcsolódó kiadások összege jelentősen emelkedett

A Covid19-járvány miatt elrendelt, a beutazást korlátozó és karanténintézkedések 2021. II. negyedév végére jelentősen enyhültek az előző év azonos időszakához viszonyítva, az utasforgalom is emelkedett. A növekvő bázishoz képest 2022 II. negyedévében a turizmus tovább élénkült, a magáncélú turisztikai forgalom jelentősen bővült.

2022 II. negyedévében a külföldiek 10,9 millió utazást tettek hazánkba, az előző év azonos időszakinál 41 százalékkal többet, a járvány által nem érintett 2019. II. negyedévihez mérten egynegyedével kevesebbet.

Az egynapos utazások száma (7,7 millió) az előző évhez képest 28 százalékkal emelkedett. A látogatások 91 százaléka magánjellegű, valamivel több mint 7 százaléka munkavégzési, közel 2 százaléka üzleti és üzletelési célú volt.

A külföldiek 3,1 millió többnapos utazást tettek Magyarországra, 87 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A több napra látogatók 78 százaléka magánjelleggel, 14 százalékuk üzleti és üzletelési céllal, mintegy 8 százalékuk munkavégzés miatt érkezett hazánkba.

A külföldi beutazók Magyarországon eltöltött ideje közel egyharmadával, 25,2 millió napra nőtt. Az üzleti és üzletelési célú utazások kivételével minden más utazási cél esetében csökkent az átlagos tartózkodási idő. A magánjellegű utakon belül a legtöbb időt a szabadidős céllal, valamint a rokon, barát vagy ismerős meglátogatására érkezők töltötték hazánkban. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 5,6 napot töltöttek Magyarországon, közel harmadával kevesebbet, mint előző év azonos időszakában.

A hazánkba látogató külföldiek 2022 II. negyedévében folyó áron 556 milliárd forintot költöttek, több mint kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában, és mintegy 1 százalékkal kevesebbet a 2019. II. negyedévinél. Az egy napra érkezők kiadásainak összege (132 milliárd forint) másfélszeresére, a több napra érkezőké (424 milliárd forint) közel két és félszeresére emelkedett. A legtöbbet (88 milliárd forintot) az Ausztriából idelátogatók költötték: kiadásaik több mint kétötödét egészségügyi ellátásokra, egyötödét szabadidő, szórakozás és egészség-megőrzési célú utazásokra, további egyötödét vásárlásokra fordították. A Németországból érkezők a zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódóan 56 milliárd forintot költöttek, de az üzleti és üzletelési céllal beutazók, illetve a munkavégzési céllal érkezők kiadásai is számottevőek voltak (16 milliárd, illetve 7,0 milliárd forint).

A magyarok külföldi utazásaik során többet költöttek, mint a járvány előtt

2022 II. negyedévében a magyar állampolgárok 4,7 millió alkalommal utaztak külföldre, 53 százalékkal több alkalommal, mint a járvány által jobban érintett, egy évvel korábbi időszakban. A járvány előtti, 2019. II. negyedévhez képest 24 százalékkal kevesebb volt a külföldre tett utazások száma. Az egynapos utazások száma 28 százalékkal, a többnaposoké duplájára bővült. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Romániába látogattak, az utazások kétharmada ebbe a három országba irányult. A magyarok átlagosan 2,7 napot töltöttek utazásaik során külföldön, 0,8 nappal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron háromszor nagyobb összeget, 245 milliárd forintot költöttek, ami 10 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019. azonos időszakit. Egy utazó napi átlagos költése 19 500 forintot tett ki, ez szintén magasabb volt a 2021. II. negyedévinél. A megnövekedett utazásszám mellett a tartózkodási idő is jelentősen, több mint kétszeresére nőtt. Mindez az átlagos árszínvonal-emelkedéssel együtt tekintélyes költésnövekedést eredményezett, amiben szerepet játszott a forint euróval szembeni leértékelődése is. A kiadások közül a legnagyobb összeget Ausztriában költötték el az utazók (48 milliárd forintot), de jelentősek voltak a Németországba és Olaszországba látogatók költései is (31 milliárd és 18 milliárd forint).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-06 19:22:00
Október 6-án lkezdődött a 19. Budapest Design Week. A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket.
2022-10-06 17:22:00
Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy biztonsági őröket foglalkoztató számlagyáras bűnszervezet. A NAV nyomozói tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hatot őrizetbe vettek, a Szombathelyi Járásbíróság mind a hat fő letartoztatását elrendelte.
2022-10-06 16:22:00
„A fuzionáló cégeknek még jogsértő hiányosságok esetén is érdemes önként pótolniuk a mulasztást és utólag együttműködni a versenyhatósággal, mivel mindez jelentős enyhítő, illetve bírságcsökkentő tényezőt jelenthet.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS