2690 millió euró volt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet a III. negyedévben

2022. 11. 30., 10:10

2022 III. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 25, importja 16 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2690 millió euró volt, 845 millió euróval több a 2021. III. negyedévinél. Az előző negyedévhez mérten az export 15, az import 9,0 százalékkal, a többlet pedig 574 millió euróval növekedett – tájékoztatott a KSH.

2022. III. negyedévben az export értéke 7,9 milliárd euró (3,2 ezer milliárd forint), az importé 5,2 milliárd euró (2,1 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 2690 millió eurót (1,1 ezer milliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 1 milliárd euróval, a turizmus 983 millió euróval, a bérmunka-szolgáltatások pedig 335 millió euróval járultak hozzá a 2022. III. negyedéves aktívumhoz.

Szolgáltatásexportunk 65, -importunk 72 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett. Első számú partnerünk továbbra is Németország, mellyel az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,3, míg a harmadik helyen álló Ausztria 8,0 százalékkal részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 39 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 21 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 30, majd a turizmus 23 százalékos részesedéssel. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 53 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 30 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 26, a turizmus 16 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

2022. III. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szolgáltatásexport euróban számított értéke 25 százalékkal (forintban 43 százalékkal), az importé 16 százalékkal (forintban 33 százalékkal) nőtt. Az aktívum 845 millió euróval (432 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet. Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások és az üzleti szolgáltatások egyenlegének 451 és 219 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 56 százalékkal, 494 millió euróval vált kedvezőbbé, melyhez jelentősen hozzájárult két kiemelt partnerünkkel, Németországgal és Ausztriával folytatott kereskedelmünk egyenlegének 125 és 120 millió euró értékű javulása. Az EU-n kívüli országok esetében a többlet 351 millió euróval, 37 százalékkal emelkedett. A legnagyobb értékű, 114 millió eurós egyenlegjavulást az Amerikai Egyesült Államok viszonylatában regisztrálta a statisztikai hivatal. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS