2022 IV. negyedévében 262 milliárd forintot költöttek a magyarok külföldi utazásaik során

2022 IV. negyedévében 262 milliárd forintot költöttek a magyarok külföldi utazásaik során
2023. 03. 13., 16:19

A külföldiek 25 százalékkal több utazást tettek hazánkba 2022 IV. negyedévében, mint az előző év azonos időszakában, azonban ez még így is 15 százalékkal elmaradt a járvány előtti, 2019. IV. negyedévi adattól. A magyarok külföldre irányuló utazásainak száma 22 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, de ötödével kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában. A hozzánk érkező külföldiek 542 milliárd, a külföldre utazó magyarok 262 milliárd forintot költöttek utazásaik során – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A beutazók kiadásainak összege 2022. IV. negyedévében meghaladta a Covid19-járvány előtti szintet

2022 IV. negyedévében a külföldiek 10,9 millió utazást tettek hazánkba, az előző év azonos időszakinál 25 százalékkal többet, a járvány által még nem érintett 2019. IV. negyedévihez mérten 15 százalékkal kevesebbet.

Az egynapos utazások száma (7,9 millió) az előző évhez képest közel ötödével emelkedett. A látogatások több mint kilenctizede magánjellegű, 7,5 százaléka munkavégzési, 1,6 százaléka üzleti és üzletelési célú volt.

A külföldiek 3 millió többnapos utazást tettek Magyarországra, 43 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A több napra látogatók közel 81 százaléka magánjelleggel, 11,5 százalékuk üzleti és üzletelési céllal, 7,8 százalékuk munkavégzés miatt érkezett hazánkba.

A külföldi beutazók Magyarországon eltöltött ideje valamivel több, mint ötödével, 24,2 millió napra nőtt. A magánjellegű utakon belül a legtöbb időt a szabadidős céllal, valamint a rokon, barát vagy ismerős meglátogatására érkezők töltötték hazánkban. Az előbbi esetében közel harmadával, utóbbinál ötödével nőtt a tartózkodásra fordított idő nagysága. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 5,5 napot töltöttek Magyarországon, 0,9 nappal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A hazánkba látogató külföldiek 2022 IV. negyedévében folyó áron 542 milliárd forintot költöttek, közel másfélszer annyit, mint egy évvel korábban, és 6,1 százalékkal többet, mint 2019 IV. negyedévében. A költések növekedésében egyaránt szerepet játszhatott az infláció, valamint a forint gyengülése, amelynek mértéke az előző év azonos időszakához viszonyítva az euróval szemben 13, a dollárral szemben 26 százalék volt. Az egy napra érkezők kiadásainak összege (140 milliárd forint) harmadával, a több napra érkezőké (402 milliárd forint) 49 százalékkal emelkedett. A legtöbbet (83 milliárd forintot) az Ausztriából idelátogatók költötték: kiadásaik 37 százaléka szabadidő, szórakozás és egészségmegőrzési, további 24 százalékát vásárlási célú utakra fordították. A Németországból érkezők az előző év azonos időszakához viszonyítva 42 százalékkal többet, 56 milliárd forintot költöttek zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódóan.

2022-ben a beutazóturizmus tovább növekedett

2022-ben a hazánkba látogató külföldiek száma 26 százalékkal, 46,3 millió utazásra bővült az előző évhez viszonyítva, 2019-hez mérten azonban negyedével kevesebben érkeztek. A többnapos látogatások száma (12,6 millió út) az egy évvel korábbihoz képest nagyobb mértékben növekedett (60 százalék), mint az egynapos látogatásoké (17 százalék). A látogatók tartózkodási ideje (107 millió nap) 25 százalékkal nőtt. A látogatásokhoz kapcsolódó kiadások összege 2022-ben folyó áron 2303 milliárd forintot tett ki, amely az előző évhez mérten 71 százalékkal emelkedett, elérve a 2019. évi kiadások szintjét. A külföldiek 2022-ben naponta átlagosan 21 500 forintot költöttek, 37 százalékkal többet, mint 2021-ben.

A magyarok többet utaztak külföldre a IV. negyedévben

2022 IV. negyedévében a magyar állampolgárok 4,3 millió alkalommal utaztak külföldre, 22 százalékkal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban. A járvány előtti, 2019. IV. negyedévhez képest 21 százalékkal kevesebb volt a külföldre tett utazások száma. Az egynapos utazások száma 12 százalékkal, a többnaposoké 42 százalékkal bővült. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Szerbiába látogattak, az utazások kétharmada ebbe a három országba irányult. A magyarok átlagosan 2,7 napot töltöttek utazásaik során külföldön, 5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron 65 százalékkal többet, 262 milliárd forintot költöttek, ami 21 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019 azonos időszaki adatot. Egy utazó napi átlagos költése 22 ezer forintot tett ki, ez 29 százalékkal magasabb volt a 2021. IV. negyedévinél. A megnövekedett utazásszám mellett a tartózkodási idő is számottevően, 28 százalékkal nőtt, mindez az általános árszínvonal-emelkedéssel együtt eredményezte az elköltött összeg jelentős bővülését. Október–decemberben a legnagyobb összeget Ausztriában költötték el az utazók (49 milliárd forintot), de számottevők voltak a Németországba és az Olaszországba látogatók költései is (36 milliárd és 24 milliárd forint).

Jelentősen emelkedtek a magyarok 2022. évi külföldi turisztikai kiadásai

2022-ben a magyar állampolgárok 18,0 millió alkalommal utaztak külföldre, 36 százalékkal többször, mint 2021-ben, a tartózkodási idő ennél nagyobb mértékben (60 százalékkal) nőtt. A növekedést elsősorban a többnapos, szabadidős célú utazások eredményezték. A külföldre utazó magyarok 1075 milliárd forintot költöttek, amely duplája volt az előző évi kiadásoknak. 2019-hez viszonyítva azonban a kiutazások száma 28 százalékkal csökkent.

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS