2021 végén is szárnyaltak az ipari árak

2022. 01. 31., 09:15

2021 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 22,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítés árai 31,4, az exportértékesítés árai 17,6 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 1,7, az exportértékesítési árak 1,5, így az ipari termelői árak összességében 1,6 százalékkal növekedtek. 2021-ben a belföldi értékesítési árak 17,0, az exportértékesítési árak 11,8, így az ipari termelői árak együttesen 13,5 százalékkal magasabbak voltak, mint 2020-ban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2021. december

2021. decemberben a belföldi értékesítés árai átlagosan 31,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban; ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 21,5, a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 56,0 százalékos volt a drágulás.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 43,6, a beruházási javakat gyártókban 8,2, a fogyasztási cikkeket gyártókban 9,7 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 17,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 11,6, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 226 százalékos volt a drágulás.

2021

2021-ben az előző évhez képest az ipari termelői árak összességében 13,5 százalékkal voltak magasabbak. A belföldi értékesítési árak átlagosan 17,0 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóipari árak 13,8, míg az energiaipari árak 24,6 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítési árai az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 23,0, a beruházási javakat gyártókban 5,3, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,9 százalékkal emelkedtek.

Az ipari exportértékesítési árak 11,8 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 8,1, a kis súlyt képviselő energiaiparéi átlagosan 119 százalékkal magasabbak voltak. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS