11 százalékkal voltak drágábbak a lakbérek novemberben, mint egy évvel korábban

2021. 12. 27., 18:09

2021. novemberben: országosan 1,1, Budapesten 0,8 százalékkal emelkedtek a lakbérek az előző hónaphoz képest. A fővárosban a januári mélypontnál 13, az előző év azonos időszakinál 11 százalékkal drágábban lehetett lakást bérelni; a kerületcsoportok közül január óta a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (15 százalékos) a lakbéremelkedés – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Éves összevetésben országosan és Budapesten egyaránt 11 százalékkal nőttek a lakbérek, az országos index a 2015. évi bázisidőszak 143, a fővárosi pedig 135 százalékát érte el – derül ki a KSH és az ingatlan.com közös felméréséből.

Budapesti albérletárak

A főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz képest, a leginkább a pesti belső és a budai hegyvidéki kerületekben (1,3, illetve 1,1 százalékkal), a többi kerületcsoportban 0,5 százalék körüli mértékben.

(A budapesti kerületek besorolása: budai hegyvidéki kerület – I., II., XII; budai egyéb kerület – III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület – X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület – IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A 2021. januári mélyponthoz képest Budapesten átlagosan 13 százalékkal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat. A pesti belső kerületekben volt a legnagyobb a drágulás (15 százalék), ezt a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületek követték (12, illetve 11 százalékkal), míg a budai egyéb és a pesti külső kerületekben kevésbé emelkedtek a lakbérek (9,9, illetve 8,9 százalékkal).

Novemberben a főváros egészében a lakbérek átlagosan 11 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz képest. Egy év alatt a leginkább a pesti belső kerületekben (11 százalék), a legkevésbé a pesti külső kerületekben (7,2 százalék) emelkedtek a lakbérek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS