100 fővárosi ingatlanvásárlóból 18-an Zuglóba költöznének

2022. 02. 17., 12:56

A budapesti lakásvásárlók körében egyre népszerűbb alternatívát jelent a 14. kerület. Zuglóban ugyanis nem csak a hagyományos, használt téglalakások és panelek alkotják a kínálat nagy részét, de az újépítésű ingatlanok aránya is folyamatosan növekszik. A népszerűséggel párhuzamosan azonban a négyzetméterárak is jelentősen növekednek időről időre. A Duna House elemezte a városrész legjeit 2021-ből.

„Legfrissebb ingatlanpiaci elemzésünk szerint idén januárban Angyalföld, Zugló és Erzsébetváros végzett az érdeklődési ranglista élén. A vevők 17,7 százaléka jelölte meg preferenciaként a 14. kerületet, mint új otthona helyszínét. Az elmúlt év adatait vizsgálva Zugló mindig is benne volt a TOP 3-ban, mindössze tavaly decemberben volt egy kisebb visszaesés (14,9 százalék), ami csak az 5. helyre volt elég a népszerűségi sorrendben" – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A zuglói tranzakciók 80-85 százalékát a téglalakások tették ki 2021-ben, mellettük elenyésző az eladott panelek és házak aránya. Az átlagos négyzetméterár is ennél az ingatlantípusnál nőtt a legnagyobb mértékben, 672-ről 769 ezerre. Ezzel szemben a paneleket 566, a házakat pedig 483 ezer forintos négyzetméteráron lehetett megvásárolni tavaly a Duna House értékesítési adatai alapján.

Az újépítésű ingatlanok iránti kereslet is folyamatosan nő, amit próbálnak a fejlesztők, beruházók kiszolgálni. A tavalyi év negyedik negyedévében például több mint 1.300 újépítésű lakást építettek a városrészben, amiből még közel 500 értékesítés alatt állt.

Árak tekintetében 17,6 százalékos drágulás érzékelhető, ma már 960 ezer forintért lehet az újépítésű otthonok négyzetméterét megvásárolni a 14. kerületben, átlagosan 73 millió forintos áron. Éves tekintetben vizsgálva, a Duna House adatai szerint a zuglói lakások átlagára 22 százalékot emelkedett, köszönhetően a folyamatosan emelkedő újépítésű tranzakciók arányának.

A Duna House kínálatában jelenleg egy szállodakomplexum a legértékesebb zuglói ingatlan, amit több mint 3,2 milliárd forintért hirdetnek. Ha a lakóházakat nézzük, akkor a legmagasabb áron egy többgenerációs családi házat lehetne megvásárolni, 308 millió forintért. A kínálat azonban jócskán bővelkedik luxusingatlanokban is, hasonló árkategóriában.

„A lakóhely választásánál fontos szempontot játszik a közlekedés, a munkahelyek léte és elérhetősége, így nem véletlen, hogy Zugló időről időre népszerű a potenciális lakásvásárlók körében. Az itt ingatlant vásárlók közel 20 százaléka az első lakását veszi meg a kerületben, de a befektetők körében még kedveltebb ez a városrész" – emelte ki Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS