Senkiből sem lesz varázsütésre konyhatündér. Még aki nem is akarja professzionális szinten űzni a gasztronómiát, hanem csak megmarad a családnak és a barátoknak való sütés-főzésnél, annak is rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Kezdőként pedig mindenki hibázik, és ezzel nincs is semmi gond - azzal viszont már igen, ha ezekből a kudarcélményekből semmit sem tanulunk. Nézzünk meg tehát néhány tipikus kezdő hibát, és hogy mivel lehet kiküszöbölni őket!
Vakon megbízunk a receptben
Persze, a recept természetesen azért van ott, hogy az alapján készítsük el az ételt, de azért nem árt, ha egy kicsit szkeptikusak vagyunk vele szemben. Hiszen a recept szerzőjének valószínűleg teljesen más típusú tűzhelye vagy edényei vannak, és az alapanyagok sem biztos, hogy ugyanolyan minőségűek. Ez pedig máris rengeteget számít például a főzési idő megválasztásánál.
Ezért sose vegyük szentírásnak a receptet, hanem támaszkodjunk inkább az érzékszerveinkre! Ha mi már 20 perc után úgy érezzük, hogy teljesen megfőtt a mártás, akkor felesleges további 10 percig a tűzhelyen hagyni csak azért, mert a recept 30 perc főzési időt írt. Ugyanígy ha a sütemény tésztája is megsült a megadottnál 5 perccel rövidebb idő alatt, akkor nyugodtan kiszedhetjük a sütőből, mielőtt megégne.
Valamint az internetes receptek esetében érdemes elolvasni a hozzájuk fűzött kommenteket is. Ha egy receptre 10-ből 7-en azt írják, hogy nekik nem sikerült, akkor ajánlott inkább egy másikat keresni!
Nem a megfelelő minőségű eszközökkel dolgozunk
Ha nem győzzük minden egyes főzés után kisikálni a lábasból az odaégett ételmaradékot, és már akkor is minden odakap, ha alacsony lángot használva egy percre abbahagyjuk a kavargatást, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy nem bennünk van a hiba, hanem az edényeinkben! A rossz minőségű, vékony fenekű edények hajlamosak deformálódni, felpúposodni, és a rossz hőelvezetés miatt az étel sem úgy fő bennük, ahogy kéne.
Az edényválasztáson tehát nagyon sok múlik. A Fiskars & Gerber termékek webáruházában kapható minőségi Functional Form edények például rozsdamentes acélból készültek, amik egyenletesen melegszenek át, és speciális anyaguknak köszönhetően az étel nem tapad le, nem ég oda.
Persze még a legjobb edényeknél is ügyelni kell a hőfok helyes megválasztására, de rengeteg bosszúságtól megkímélhetjük magunkat.
Nem kóstolunk eleget
Még a legrutinosabb szakácsok is folyamatosan kóstolgatják az ételt főzés közben. Hiszen ránézésre lehetetlen megállapítani, hogy vajon elég sós-e, esetleg elbírna-e még egy kis fűszerezést. Az íztelen vagy túlízesített ételek a legtöbb esetben azért születnek, mert a figyelmetlen szakács bizony elsumákolta a kóstolást.
Ezért bármit is főzünk, ízesítés előtt és után mindig kóstoljuk meg, és csak apránként adagoljuk a fűszereket – hiszen hozzátenni még bármikor lehet, de kivenni már nem.
Aki egyszer már evett rendes mustárt, az bizony utána fanyalogni fog a semmilyen ízű bolti változatokra. Itt az idő, hogy elkészítsük a saját mustárunkat. Rém egyszerű.
Az eredetivel megegyező méretű modellen tesztelték az új blokkok alaplemezének betonozásánál alkalmazott eljárást.